miercuri, 17 octombrie 2007

Fiecare deseu la locul lui

Anul nou ne va aduce schimbari si in ce priveste deseurile produse in gospodariile noastre.

De la 1 ianuarie 2008, fiecare dintre noi va fi obligat sa faca o sortare a deseului produse inca din locuinta sa.

Daca, odata cu intrarea in vigoare a obligativitaţii selectarii deseurilor gospodaresti, nu o sa va conformati si nu ve-ţi pune gunoiul unde trebuie, angajatii firmei de salubritate nu o sa-l mai ridice. Gunoiul va ramine la uşa dumneavostra, iar daca situatia se va repeat, dupa avertizarea transmisa de catre firma de salubritate, o sa fiti obligate sa plati si o amendă a carui cuantum este stabilit prin hotarâri ale Consililor Locale.
Obligativitatea sortarii gunoiului inca din gospodarie, pentru romani vine tirziu. In celelalte state member, sistemul este implementat in medie in proportie de circa 40 - 70% si rezultatele sunt deosebit de favorabile, atit pentru populatie, firmele de salubrizare dar mai ales pentru mediul inconjurator.
Pentru a va veni in ajutor vostru, dragele mele doamne, o sa va spun citeva din secretele gunoiului. In primul rând trebuie sa stiti ca deseurile - gunoiul nostru de zi cu zi, este catalogat in mai multe categorii. In primul rând în trei mari categorii: deseuri menajere, deseuri industriale şi deseuri urbane. La rândul lor sunt si ele catalogate iar la nivel european exista chiar si un Catalog al deseurilor in care fiecare tip de deseu are o "familie" formata din mai multe cifre:

01 sunt "DEŞEURI PROVENITE DIN EXPLORAREA ŞI DIN EXPLOATAREA MINELOR ŞI CARIERELOR PRECUM ŞI DIN TRATAREA FIZICĂ ŞI CHIMICĂ A MINERALELOR";

02 DEŞEURI PROVENITE DIN AGRICULTURĂ, HORTICULTURĂ, ACVACULTURĂ, SIVICULTURĂ, VÂNĂTOARE ŞI PESCUIT, PRECUM ŞI DIN PREPARAREA ŞI PRELUCRAREA ALIMENTELOR;

03 DEŞEURI DE LA PRELUCRAREA LEMNULUI ŞI DE LA PRODUCEREA DE PANOURI ŞI MOBILĂ, CELULOZĂ, HÂRTIE ŞI CARTON;

04 00 DEŞEURI PROVENITE DIN INDUSTRIA PIELĂRIEI, A BLĂNĂRIEI ŞI DIN INDUSTRIA TEXTILĂ;

05 DEŞEURI PROVENITE DE LA RAFINAREA PETROLULUI, DE LA PURIFICAREA GAZULUI NATURAL ŞI DE LA TRATAREA PIROLITICĂ A CĂRBUNELUI;

06 DEŞEURI DIN PROCEDEELE CHIMIEI ANORGANICE;

07 DEŞEURI DIN PROCESELE CHIMICE ORGANICE;

08 DEŞEURI PROVENIND DE LA FABRICAREA, FORMULAREA, DISTRIBUȚIA ŞI UTILIZAREA (FFDU) A PRODUSELOR DE ACOPERIRE (VOPSELURI, LACURI ŞI EMAILURI VITRIFIATE), A MASTICULUI ŞI A CERNELURILOR TIPOGRAFICE;

09 DEŞEURI PROVENIND DIN INDUSTRIA FOTOGRAFICĂ ;

10 DEŞEURI PROVENITE DIN PROCESELE TERMICE ;

11 DEŞEURI PROVENITE DE LA TRATAREA CHIMICĂ DE SUPRAFAȚĂ ŞI ACOPERIREA METALELOR ŞI A ALTOR MATERIALE ŞI DIN HIDROMETALURGIA METALELOR NEFEROASE;

12 DEŞEURI PROVENITE DE LA MODELAREA ŞI TRATAREA FIZICĂ ŞI MECANICĂ DE SUPRAFAȚĂ A METALELOR ŞI A MATERIALELOR PLASTICE;

13 ULEIURI ŞI COMBUSTIBILI LICHIZI UZAȚI (CU EXCEPȚIA ULEIURILOR COMESTIBILE ŞI A ULEIURILOR DE LA CAPITOLELE 05, 12 şi 19);

14 DEŞEURI DE SOLVENȚI ORGANICI, AGENȚI DE RĂCIRE ŞI AGENȚI DE PROPULSARE (CU EXCEPȚIA CAPITOLELOR 07 şi 08) ;

15 AMBALAJE ŞI DEŞEURI DE AMBALAJE; MATERIALE ABSORBANTE, MATERIALE DE LUSTRUIRE, MATERIALE FILTRANTE ŞI ÎMBRĂCĂMINTE DE PROTECȚIE NESPECIFICATE ÎN ALTĂ PARTE;

16 DEŞEURI NESPECIFICATE ÎN ALTĂ PARTE ÎN LISTĂ ;

17 DEŞEURI DIN CONSTRUCȚII ŞI DEMOLĂRI (INCLUSIV PĂMÂNT EXCAVAT DIN SITURI CONTAMINATE) ;

18 DEŞEURI PROVENITE DIN ACTIVITĂȚI DE ASISTENȚĂ MEDICALĂ SAU VETERINARĂ ŞI/SAU DIN CERCETĂRI CONEXE (CU EXCEPȚIA DEŞEURILOR DE LA PREPARAREA HRANEI ÎN BUCĂTĂRII SAU RESTAURANTE, CARE NU PROVIN DIRECT DIN ACTIVITĂȚILE DE ASISTENŢĂ MEDICALĂ);

19 DEŞEURI PROVENITE DE LA INSTALAȚII DE TRATARE A REZIDUURILOR, DE LA STAȚIILE EX-SITU DE EPURARE A APELOR REZIDUALE ŞI DE LA PREPARAREA APEI PENTRU CONSUMUL UMAN ŞI A APEI PENTRU UZ INDUSTRIAL

20 DEŞEURI MUNICIPALE (DEŞEURI MENAJERE ŞI DEŞEURI ASIMILABILE, PROVENITE DIN COMERȚ, INDUSTRIE ŞI INSTITUŢII), INCLUSIV FRACŢIUNI COLECTATE SEPARAT.


Pentru inceput o sa va fac cunostrinta insa cu fiecare categorie de deseu ce provine din gospodaria noastra şi care in viitorul apropiat va trebui sa fie plasat intr-un container diferit.
Deşeurile UMEDE ORGANICE, pentru acest tip de deseuri va recomandam – un container de culoare inchis – in care sa puneti un sac menajer – CONTAINER MARON.
Pentru HÂRTIE ŞI CARTON – curate, ne imbibate cu alte substante şi fara partea cu adezivi si metal se recomanda ca sa fie legate – CONTAINER ALBASTRU.
Pentru produse din sticla – CONTAINER VERDE;

Pentru plastic CONTANER GLABEN
Iar dumneavostra pentru a nu va “incurca in gunoi” va trebui ca in fiecare gospodarie sa aveti CELE PATRU tipuri de containere pentru fiecare tip de deseu in parte.
In orice locunta poate fi amplasat un dulapior in care sa aveti cele patru tipuri de containere in care sa puneti deseurile selectate deja. Modelul cel mai la indemina este dulapiorul de pantofi in care sa fie formate doar patru compartimente.

Intro gaspodarie se produc si alte tipuri de deseuri, imbracaminte uzata, deseuri periculoase cum ar fi bateriile si pilele electrice, deseuri metalice si cei care stau la casa , sau din jurul blocurilor- deseurile vegetale. Mai avem mobilele stricate si uzate si produsele electrocasnice. Si pentru aceste tipuri de deseuri avem reguli de a le pune la dispozitia firmelor de salubritate. Despre aceste deseuri vom vorbi insa in alta zi.
Trebuie sa stiti ca şi firmele de salubritate au obligatii pentru a se pune acest sistem in functiune. Ele trebuie sa doteze fiecare cvartal de locuinte sau gospodarie, contracost cu contaninere. Aceste containere de medie sau mare dimensiune trenuie sa fie la rindul lor colorate in asa fel incit dumnevostra sa stiti in care trebuie sa puneti deseul pe care l-ati sortat deja din locuinta dumneavostra.
Culorile sunt si modelele pot fi:
Metallic, alb sau albastru pentru HÂRTIE si CARTON;
Albastru – pentru sticla si recipienti din plastic si aluminiu;
Containerele verzi sunt pentru DESEUL ORGANIC UMED.

De reţinut este ca Romania are o perioda de tranzitei pina in anul 2012 de a pune la punct acest sistem de selectare a deseului.
Vedeti dumneavostra, tot se vorbeste despre incalizirea globala, dar nimenia nu spune ca fiecare gest gresit, neprietenos cu natura, al fiecaruia dintre noi contribuie secunda cu secunda la accentuarea acestui pericol.
Autoritatile locale, care de fapt sunt obligate sa mai faca educatie preventive si să indrume populatie pentru a pune in aplicare acest proiect ce se dezvolta la nivel european, fac destul de putin in acest sens pentru noi, cei maturi.
Deaceea eu cred ca fiecare persoana trebuie sa se implice să caute informatii sis a le transmita si celorlati membrii ai comunitatii in care traiesc. Exemplu este cea mai buna SCOALA.
Cu dragoste pentru voi!
GETA DIM

Niciun comentariu: