duminică, 5 iulie 2009

Către modele durabile de producţie şi consum


autori:Anamaria Stroia şi Iulia Degeratu - Manageri publici
Unitatea de Politici Publice - Ministerul Mediului




Producţia şi consumul sunt, fără dubiu, componentele economiei cu cel mai mare impact asupra mediului. Acest impact deosebit de important înseamnă în acelaşi timp un mare potenţial pentru protecţia mediului, atunci când sunt alese metode de producţie „curate” sau sunt alese pentru consum acele produse mai puţin nocive, prin compoziţia sau deşeurile generate post-consum.



La nivel european, preocupările pentru consum şi producţie curate au devenit prioritare, iar acest lucru se reflectă în Comunicarea Comisiei către Consiliu şi Parlamentul European privind Planul de acţiune pentru consum şi producţie durabile şi o politică industrială durabilă. Se propune un cadru unitar pentru abordarea producţiei şi consumului şi o revizuire a practicilor actuale de producţie şi consum la nivelul tuturor statelor membre.Există deja o gamă largă de instrumente dezvoltate de Uniune, menite să promoveze practici industriale cu impact redus asupra mediului, precum şi să influenţeze opţiunile noastre pentru anumite produse, astfel încât să preferăm variantele „prietenoase cu mediul”. România este încă la început în această privinţă, dar are avantajul că poate beneficia de experienţa statelor membre mai vechi şi astfel să înveţe atât bune practici, dar şi să evite greşelile pe care acestea le-au făcut.
Perioada în care intrăm, perioadă de criză în care resursele devin din ce în ce mai scumpe, trage deja un semnal de alarmă cu privire la eficienţa producţiei şi consumului nostru. Este momentul inovaţiei şi al creativităţii, pentru că este clar că învingătorii acestei perioade vor fi cei care vor învăţa lecţia eficienţei.
Este de asemenea momentul trecerii la consumul de produse şi servicii ecologice, care să asigure durabilitate alegerilor noastre, conform vechiului proverb că “suntem prea săraci ca să ne putem permite lucruri ieftine”.
Vorbim aici de un efort comun, de acţiuni ce necesită implicarea deopotrivă a sectorului public şi a celui privat, precum şi sprijinul societăţii civile în diseminarea initiativelor noastre.
Ministerul Mediului îşi asumă rolul de catalizator şi, respectiv, de exemplu în reorientarea către modele durabile de producţie şi consum, prin proiectele pe care le coordonează. Toate proiectele în domeniul producţiei şi consumului durabile sunt finanţate din fonduri europene nerambursabile, ceea ce arată că Ministerul doreşte şi reuşeşte să atragă finanţare europeană pentru rezolvarea problemelor cu care România se confruntă, diminuând în acelaşi timp presiunea asupra bugetului de stat.
I. LIFE07 Aplicarea principiilor ecosistemelor industriale în dezvoltarea regională - ECOREG
Ministerul a început implementarea unui proiect LIFE, care îşi propune să testeze în România, la nivel pilot, conceptul de „simbioză industrială”, implementat cu succes în Marea Britanie, printr-un program guvernamental. Prin acest proiect se urmăreşte înregistrarea de economii masive de resurse prin revalorificarea în mod inovativ a deşeurilor generate de anumiţi operatori economici, acestea devenind resurse pentru alte activităţi economice. Se doreşte astfel crearea unei reţele de companii care acţionează în mod simbiotic satisfăcându-şi nevoile de resurse prin preluarea deşeurilor sau produselor secundare ale altor companii.




Simbioza industrială are la bază principiul simbiozei din sistemele naturale, prin valorificarea produşilor secundari şi a deşeurilor rezultate dintr-un ciclu de producţie în cadrul unui alt proces de producţie. În contextul crizei economice care se prefigurează în România în anii următori, aceste acţiuni ar duce la menţinerea locurilor de muncă şi dezvoltarea unei activităţi economice sustenabile cu protejarea mediului, cu atât mai mult cu cât îşi propune să identifice noi direcţii de acţiune care să îmbunătăţească performanţa operatorilor economici. Prin acest proiect pilot se are în vedere şi evaluarea oportunităţii unui viitor program simbioză industrială, la scară naţională.
Impact asupra mediului
Ø Reducerea consumului de resurse naturale cu 5 - 20 % a tuturor unităţilor industriale pilot, prin implementarea unor metode şi instrumente inovative;
Ø Reducerea consumului de E, utilităţi cu 2-5% pentru fiecare partener;
Ø Reducerea generării de deşeuri şi a emisiilor poluante cu 5-20% pentru fiecare partener
Ø Conversia deşeurilor/produşilor secundari în resurse (materii secundare);
Ø Reducerea semnificativă a impactului asupra mediului prin dezvoltarea unor programe bazate pe rezultate, la nivelul întreprinderilor industriale.
Fig. 1 Sinergii existente, planificate şi potenţiale în regiunea Humber, Marea Britanie (Mirata, M. ,2004)
Impact economic
Ø Creşterea eficienţei economice (prin îmbunătăţiri tehnologice, reducerea costurilor de producţie);
Ø Reducerea cheltuielilor cu protecţia mediului.
Impact social
Ø Crearea de noi locuri de muncă;
Ø Îmbunătăţirea imaginii publice şi a a inter-relaţionării unităţilor industriale;
Ø Conservarea patrimoniului şi îmbunătăţirea potenţialului turistic al zonei de aplicare.
Valoarea totală a proiectului este de 880.700 euro.

II. Promovarea achiziţiilor publice ecologice prin crearea unui cadru favorabil pentru instruirea achizitorilor publici
Un al doilea proiect, care se adresează de această dată consumului este Promovarea achiziţiilor publice ecologice prin crearea unui cadru favorabil pentru instruirea achizitorilor publici.
Prin acest proiect se urmăreşte instruirea a 40 de achizitori publici în domeniul achiziţiilor publice ecologice. Achizitorii vor învăţa cum să introducă criterii ecologice în caietele de sarcini atunci când se fac licitaţii de bunuri, servicii şi lucrări. Cursurile se vor desfăşura în formatul „formare de formatori”, pentru ca achizitorii instruiţi în cadrul acestor module să aibă oportunitatea de a instrui alţi colegi de branşă în domeniul achiziţiilor ecologice.
Se urmăreşte de asemenea crearea unei reţele „verzi” a achizitorilor, care să discute chestiuni legate de achiziţii ecologice.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Institutul Naţional de Administraţie şi este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Capacităţii Administrative.
Valoarea totală estimată a proiectului este de 956118,44 lei.

III. Promovarea achiziţiilor publice ecologice prin crearea unui cadru favorabil pentru instruirea achizitorilor publici
Un al treilea proiect al Ministerului Mediului în domeniul producţiei şi consumului durabile se va realiza în parteneriat cu Ministerul Norvegian al Mediului, Camera de Comerţ şi Industrie a municipiului Bucureşti, Agenţia Managerială pentru Cercetare Ştiinţifică, Inovare şi Transfer Tehnologic (AMCSIT). Proiectul îşi propune să creeze cadrul pentru producţie şi consum durabile în România, scopul final fiind dezvoltarea unei pieţe ecologice emergente, în care atât producătorii cât şi consumatorii sunt informaţi şi educaţi cu privire la avantajele pe care le au producţia şi consumul de produse şi tehnologii ecologice.
Activităţile planificate se dezvoltă pe două componente majore: EcoTechnoNet şi Green Procura, fiecare urmărind anumite rezultate concrete astfel:
1. EcoTechnoNet
- evaluarea pieţei româneşti pentru tehnologii de mediu (studiu) şi identificarea de metode şi instrumente de dezvoltare a acesteia;
- realizarea unei platforme naţionale cu interfaţă web pentru informare şi transfer tehnologic (baze de date cu furnizorii de tehnologii de mediu, respectiv cu entităţile CDI a căror activitate este relevantă pentru cercetarea în domeniul tehnologiilor de mediu, studii);
- organizarea a 8 evenimente regionale de diseminare a practicilor şi tehnologiilor inovative cu impact redus asupra mediului (200 entităţi inovative incluse în reţeaua naţională a eco-inovatorilor şi cel puţin 200 companii şi entităţi de cercetare-dezvoltare instruite în domeniul transferului tehnologic).;
- îmbunătăţirea accesării de către companii a instrumentelor de finanţare a tehnologiilor/practicilor eco-inovative, ca urmare a participării la workshopurile regionale ale eco-inovării.
- realizarea unei platforme naţionale cu interfaţă web pentru informare şi transfer tehnologic (baze de date, studii);
- organizarea a 8 evenimente regionale de diseminare a practicilor şi tehnologiilor inovative cu impact redus asupra mediului (200 entităţi inovative incluse în reţeaua naţională a eco-inovatorilor şi cel puţin 200 companii şi entităţi de cercetare-dezvoltare instruite în domeniul transferului tehnologic). Evenimentele vor include câte o zi de instruire în domeniul înregistrării EMAS a organziaţiilor şi eco-etichetării produselor şi serviciilor;
- îmbunătăţirea accesării de către companii a instrumentelor de finanţare a tehnologiilor/practicilor eco-inovative, ca urmare a participării la workshopurile regionale ale eco-inovării.
2. Green Procura
- informarea a cel puţin 200 producători, distribuitori şi a comunităţii ştiinţifice cu privire la criteriile ecologice pentru 9 categorii de produse, servicii şi lucrări;
- instruirea a 400 achizitori publici cu privire la achiziţiile ecologice prin seminarii de instruire în cele opt regiuni ale României;
- stabilirea unei scheme de monitorizare a achiziţiilor publice ecologice, ce va face parte din Planul Naţional de acţiune pentru achiziţii publice ecologice (2013-2020).

Valoarea totală estimată a proiectului este de 1.919.083 euro.