sâmbătă, 4 iulie 2009

Summit G8 de la L'Aquila Italia 2009
Summitul de 3 zile, reuneşte în Italia, liderii de guverne din Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite.
Summitul se va desfăşura în oraşul L'Aquila regiunea Abruzo, localitatea care în noaptea duminică 6 aprilie a.c. a fost lovit de cel mai puternic cutremur inregistrat în ultimii zece ani in Peninsula.
Zeci de mii de sinistraţi care şi azi locuiesc în corturi de campanie şi un oraş ruină, îi va gazdui pe cei opt lideri mondiali care se vor alinia si ei la conditiile exceptionale, rezumindu-se a convietui intr-o cazarma a Garzii Financiare din oras.
Summitul pe a cărui agenda se află în primul rând criza economică globală şi siguranţa alimentară, acordă şi de acestă dată o importanţă deosebită mediului şi schimbarilor climatice.
Chiar dacă ani de-a-rândul nu s-a ajuns la un numitor comun pe acestă temă, poate la L'Aquila, mai marii lumii, vor înţelege că este nevoie să plece urechea la averizările ooamenilor de ştiinţă, care în urmă cu 11 luni ne-au anunţat că omenirea mai are la dispoziţie circa 8 ani, inainte ca planeta să intre într-o etapă periculoasă şi ireversibilă de degradare a mediului propice vieţii, datorită fenomenului de încălzire globală.
De acestă dată, liderii celor mai industrializate state ale lumii trebuie să decidă ce măsuri vor adopta pentru viitor comun, atât al celor bogaţi cât şi al celor săraci.
Trebuie să ţină cont că ultimele studii în domeniu, care arată că temperaturile vor creşte în medie cu 2 grade Celsius, ceea ce va duce la deşertificarea rapidă a ariilor verzi de azi şi vor accelerat topirea gheţarilor.
Chiar dacă puternicii lumi, la L'Aquila, în vor alege să salveze bancile şi pe marii producători de autoturisme si avioane, comerţul mondial şi împărţirea pieţelor emergente, gasirea de resurse energetice ieftine pentru dezvoltarea unor noi tehnologii care să revoluţioneze industriile lor, în opinia mea fiecare pas al lor, va fi o binecuvantare pentru mediu.
Să nu uităm că în 2008, preţul ridicat al petrolului şi criza financiară au condus la încetinirea economiei, ceea ce, la rândul sau, a condus la înjumatăţirea vitezei de creştere a emisiilor de gaze de sera ce se degajă în atmosferă.
Recesiunea a însemnă o binecuvantare pentru mediu.
Numai dacă ne gândim la faptul că mulţi au acceptat propunerea de a munci mai puţine zile pe săptămană, este un mod în care indirect scad emisiile de gaze cu efect de seră.
In concluzie de modul în care liderii lumii vor reacţiona la această problemă stringentă, este viitorul ce se va creiona economiei globală şi condiţiilor de mediu pentru generaţiile viitoare.
Pentru cunoaştere: Principalele gaze cu efect de sera sunt: vaporii de apa, dioxidul de carbon, ozonul, metanu si gazele industriale. În afara de gazele industriale, toate celelalte gaze apar şi în mod natural.Fară efectul natural de seră planeta noastra ar fi cu circa 30 grade Celsius mai rece. Nivelul de vapori de apa creste ca efect al incalzirii atmosferei, ceea ce duce la o si mai mare crestere a temperaturii. Rezultatul este cunoscut sub denumirea de “efect de sera accelerat”.