miercuri, 9 aprilie 2008

Comunicat de presa

Daciana Sârbu: "Deficitul de apă e cauzat nu doar de schimbările climatice ci şi de proasta gestionare a apei"

Bruxelles, 9 aprilie

Europarlamentarul PSD Daciana Sârbu, membru al Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a PE (ENVI), a atras miercuri atenţia asupra nevoii de rezolvare a problemei deficitului de apă şi a secetei în Uniunea Europeană, mai ales în România, problemă discutată în cadrul ENVI marţi seară. Doamna Sârbu a subliniat faptul că deficitul de apă este cauzat în principal de practicile proaste de management al apei.

Deficitul de apă şi seceta au devenit probleme de o importanţă capitală, în special în ţările din sudul şi sud-estul Europei, şi se preconizează că schimbările climatice vor agrava situaţia. În UE, 24% din consumul de apă este destinat irigaţiilor, cu valori de peste 70% în ţările din sudul Europei. Conform Agenţiei Europene pentru Mediu, un Index de Exploatare al Apei (IEA) de peste 10%, index care descrie relaţia dintre disponibilitatea apei şi consumul de apă, indică o penurie a resurselor de apă.

"În România, IEA are o valoare de peste 10% şi sunt de părere că acest procent nu exprimă neapărat efectele schimbărilor climatice, precum valurile de căldură înregistrate anul trecut, cât o ineficientă administrare a resurselor de apă", a declarat Daciana Sârbu, precizând că "în timp ce seceta este un hazard natural şi prin urmare nu poate fi controlat şi prevenit în totalitate, deficitul de apă este cauzat în principal de practicile proaste de management al apei".

"Penuria de apă este cauzată şi altor factori, precum contaminarea cu pesticide şi defrişările abuzive, atât de frecvente în România, care duc la pierderea capacităţii de absorbţie a apei, motiv pentru care va trebui să aplicăm şi principiul "poluatorul plăteşte" care să pună capăt pierderilor inutile şi risipei", susţine eurodeputata.

Daciana Sârbu consideră că deficitul de apă poate fi gestionat mai bine prin utilizarea pilonului II al politicii agricole comune, dacă fondurile de dezvoltare rurală sunt folosite mai mult pentru programe de economisire a apei şi mai puţin pentru irigarea terenurilor agricole. Alte resurse financiare care pot fi folosite în rezolvarea penuriei de apă şi secetei sunt Fondurile Structurale şi programul LIFE, însă punctul de plecare în combaterea proastei gestionări a resurselor de apă îl reprezintă implementarea instrumentelor din Directiva Cadru a Apei (stimulente pentru utilizarea raţională a apei, principiul recuperării costului, strategiile pe termen lung pentru combaterea secetei).