marți, 8 aprilie 2008

Raportul europarlementarului PSD Gabrielei Creţu privind Agenţia de cooperare între reglementatorii de energie, a fost adoptat adoptat de Comisia IMCO a Parlamentului European

Raportul de opinie al deputatei europene Gabriela Creţu privitor la "Regulamentul privind stabilirea Agenţiei de cooperare între reglementatorii de energie" a fost adoptat, în unanimitate, marţi, de Comisia pentru piaţa internă și protecţia consumatorilor (IMCO). Raportul doamnei Creţu exprimă poziţia Comisiei IMCO a Parlamentului European în acest dosar, care face parte din al treilea pachet energetic propus de Comisia Europeană.

"Practic, ca urmare a acestui raport, va avea loc întărirea atribuţiilor viitoarei Agenţii de cooperare între reglementatorii de energie. Astfel, se va putea ajunge la o solidaritate europeană în materie energetică, la preţuri mai mici pentru consumatori şi la un mai bun acces la piaţă pentru aceştia", a declarat Gabriela Creţu, precizând că "este necesară o mai bună supraveghere a pieţei".

Prin amendamentele sale, adoptate de IMCO, eurodeputatul social-democrat a urmărit instituirea unei Agenţii care să se bucure de o mai mare independenţă decizională si de mai multe competenţe tehnice, pentru a putea emite linii directoare obligatorii pentru reglementatorii naţionali si pentru operatorii din sistemul de transmitere. Amendamentele doamnei Creţu au vizat, de asemenea, obligaţia Agenţiei de a consulta, în mod constant si încă din fazele preliminare ale procesului decizional, actorii pieței - consumatorii și utilizatorii finali. De asemenea, raportoarea a obţinut introducerea unor competenţe de control ale Parlamentului European asupra activităţii Agenţiei.

In cadrul discuţiilor cu privire la noul pachet energetic comunitar, Grupul Socialist din Parlamentul European a urmărit în principal consolidarea pieţei energetice europene şi reducerea dependenţei acesteia de furnizori din ţări terţe, durabilitatea şi securitatea furnizării de energie, şi asigurarea unor furnizori de ultimă instanţă pentru categoriile de consumatori vulnerabili.

Raportul de opinie/avizul doamnei Creţu poate fi accesat la: http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2004_2009/documents/pa/709/709858/709858ro.pdf