joi, 10 aprilie 2008

COMUNICAT DE PRESA


Cătălin Nechifor atrage atenţia asupra iregularităţilor din agricultura europeană


Bruxelles, 10 aprilie

Europarlamentarul PSD Cătălin Nechifor a atras atenţia, miercuri seară, în plenul Parlamentului European, asupra iregularităţilor din agricultura europeană. Nechifor a solicitat totodată implicarea mai susţinută a Comisiei Europene în asistarea statelor membre, în special a celor nou integrate, astfel încât asemenea iregularităţi să fie mult diminuate, iar securitatea şi siguranţa alimentară să fie într-adevăr un obiectiv realizabil în Uniunea Europeană.

"Pe fondul schimbărilor climatice şi în contextul în care resursele naturale primare, în special cele energetice, devin din ce în ce mai rare şi mai scumpe, Politica Agricolă Comună poate constitui un instrument eficient în atingerea obiectivelor Uniunii Europene", a declarat eurodeputatul social-democrat.

Cătălin Ioan Nechifor a atras atenţia că, pe de altă parte, nerespectarea regulilor comunitare în materie de cheltuieli agricole, conduce în prezent la recuperarea a nu mai puţin de 83 milioane euro, de către Comisia Europeană, din partea a 11 state membre.

"Nu este o sumă foarte mare, dar, întru-cât Politica Agricolă Comună este finanţată din fonduri publice, consider necesară implicarea mai susţinută a Comisiei Europene în asistarea statelor membre, în special a celor nou integrate, astfel încât asemenea iregularităţi să fie mult diminuate, iar securitatea şi siguranţa alimentară să fie într-adevăr un obiectiv realizabil în Uniunea Europeană", a conchis deputatul european.

În această perioadă Comisia Europeană este pe cale să recupereze suma de 83 milioane euro, în urma controlului efectuat de Curtea de Conturi, descoperindu-se proceduri de control inadecvate, anumite iregularităţi, precum şi nerespectarea regulilor comunitare în materie de cheltuieli agricole. Spania este ţara care va returna cea mai mare parte a banilor comunitari, în cuantum de 54,9 milioane de Euro - sume imputate pentru plantarea neautorizată de viţă de vie, urmată de Franţa, care rambursează 11 milioane Euro pentru nerespectarea criteriilor de recunoaştere privitoare la grupele de producători din domeniul fructelor şi legumelor. Celelalte state sunt Cehia, Danemarca, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia. Verificările Curţii de Conturi au avut în vedere perioada de după 2003.