joi, 17 aprilie 2008

COMUNICAT DE PRESA

Bruxelles, 17 aprilie

Comisia Europeană a răspuns joi la întrebarea eurodeputatului PSD Cătălin Nechifor legat de stadiul actual al absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune. Nechifor este membru al Comisiei de buget a Parlamentului European.

"Comisia nu se aşteaptă să fie efectuate plăți intermediare semnificative pentru perioada de programare 2007-2013 în anii 2007 sau 2008. Cu toate acestea, se efectuează plăți în avans către toate statele membre în anii 2007, 2008 și, în unele cazuri, chiar în 2009. În plus, se efectuează în continuare plăți semnificative pentru programele din perioada de programare 2000-2006", se menţionează în răspunsul dat din partea CE de către comisarul european pentru politică regională, Danuta Hubner.

În motivaţia răspunsului se precizează că:
● în ce privește Comisia, statul membru trebuie să trimită acesteia un raport în care descrie sistemele de management și control în vigoare, prevăzute pentru a asigura o monitorizare corectă a tuturor cheltuielilor. Aceasta este o obligație de natură reglementară și nu poate avea loc nicio rambursare înainte ca raportul să fie trimis la Comisie și aprobat, ceea ce încă nu e cazul, pentru multe state membre.
● în ce privește statul membru, instituirea unui program implică mai multe etape la care nu se poate renunța. Trebuie să fie instituite comitete de monitorizare, proiectele trebuie să fie examinate și selectate (în conformitate cu criterii de eligibilitate și selecție prestabilite adoptate de comitetele de monitorizare). Odată ce se identifică proiectele, contractanții pentru executarea lucrărilor trebuie să fie selectați, adesea prin proceduri îndelungate de achiziții publice. Este normal ca proiectele de infrastructură să aibă nevoie chiar și de doi ani înainte ca orice cheltuială autorizată să fie declarată la Comisie.

Potrivit Comisiei Europene, "este necesar un anumit interval de timp pentru ca realizările și rezultatele programelor Politicii de coeziune să fie furnizate și apoi raportate. Primele rapoarte anuale de implementare din perioada 2007-2013 sunt solicitate pentru jumătatea anului 2008. În aceste rapoarte, se așteaptă ca statele membre să ofere informații cu privire la contribuția programelor operaționale la implementarea propriilor programe naționale de reformă. Sunt așteptate doar raportări ale realizărilor inițiale, în timp ce rezultatele mai substanțiale vor avea nevoie de timp pentru a ieși la iveală".



ÎNTREBARE SCRISĂ E-0896/08
de Cătălin-Ioan Nechifor (PSE)
Comisiei

Subiect: Stadiul actual al absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune

Obiectivele Uniunii Europene în ceea ce priveşte fondurile puse la dispoziţia statelor membre şi care reprezintă circa 80% din totalul fondurilor europene, sunt convergenţa, competitivitatea regională şi angajarea forţei de muncă şi nu în ultimul rând cooperarea teritorială. În acest sens, alocările financiare pentru perioada 2007-2013, trebuie să producă deja rezultate, la mai mult de un an de la începerea actualei perioade de programare. Din nefericire, statele membre nu reuşesc în prezent să se acomodeze cu noile proceduri şi pierdem în fiecare zi timp preţios pentru dezvoltarea durabilă economică şi socială, precum şi pentru reducerea decalajelor întâlnite la nivel regional pe teritoriul Uniunii Europene.

Care este, în aceste condiţii, procentul de absorbţie al fondurilor structurale şi de coeziune în fiecare din statele membre ale UE?

În al doilea rând, care sunt măsurile pe care Comisia Europeană le preconizează pentru a asigura îndeplinirea obiectivelor majore ale Uniunii Europene, în eventualitatea în care gradul de absorbţie este scăzut, sau în unele cazuri egal cu zero?

E-0896/08RO
Răspunsul dnei Hübner
în numele Comisiei
(17.4.2008)


Este necesar un anumit interval de timp pentru ca realizările și rezultatele programelor Politicii de coeziune să fie furnizate și apoi raportate. Primele rapoarte anuale de implementare din perioada 2007-2013 sunt solicitate pentru jumătatea anului 2008. În aceste rapoarte, se așteaptă ca statele membre să ofere informații cu privire la contribuția programelor operaționale la implementarea propriilor programe naționale de reformă. Sunt așteptate doar raportări ale realizărilor inițiale, în timp ce rezultatele mai substanțiale vor avea nevoie de timp pentru a ieși la iveală.

Politica de coeziune reprezintă aproape 36% din bugetul UE pentru perioada de programare 2007-2013 și dispune de 347,47 miliarde EUR. Obiectivul „convergență” are alocat peste 80% din această sumă.

Din cauza acordului întârziat asupra Perspectivelor financiare și a adoptării târzii, de către Consiliu, a regulamentelor (iulie 2006) și a Orientărilor comunitare strategice privind coeziunea (octombrie 2006), cele mai multe dintre programele perioadei 2007-2013 au fost adoptate în a doua jumătate sau chiar aproape de finalul anului 2007.

Mai mult, chiar dacă este adevărat că eligibilitatea pentru cheltuieli începe de la 1 ianuarie 2007, există anumite condiții prealabile care trebuie îndeplinite înainte ca sumele cheltuite să poată fi declarate la Comisie (și apoi rambursate statelor membre).

În ce privește Comisia, statul membru trebuie să trimită acesteia un raport în care descrie sistemele de management și control în vigoare, prevăzute pentru a asigura o monitorizare corectă a tuturor cheltuielilor. Aceasta este o obligație de natură reglementară și nu poate avea loc nicio rambursare înainte ca raportul să fie trimis la Comisie și aprobat, ceea ce încă nu e cazul, pentru multe state membre.

În ce privește statul membru, instituirea unui program implică mai multe etape la care nu se poate renunța. Trebuie să fie instituite comitete de monitorizare, proiectele trebuie să fie examinate și selectate (în conformitate cu criterii de eligibilitate și selecție prestabilite adoptate de comitetele de monitorizare). Odată ce se identifică proiectele, contractanții pentru executarea lucrărilor trebuie să fie selectați, adesea prin proceduri îndelungate de achiziții publice. Este normal ca proiectele de infrastructură să aibă nevoie chiar și de doi ani înainte ca orice cheltuială autorizată să fie declarată la Comisie.

Din aceste motive, Comisia nu se așteaptă să fie efectuate plăți intermediare semnificative pentru perioada de programare 2007-2013 în anii 2007 sau 2008. Cu toate acestea, se efectuează plăți în avans către toate statele membre în anii 2007, 2008 și, în unele cazuri, chiar în 2009. În plus, se efectuează în continuare plăți semnificative pentru programele din perioada de programare 2000-2006.