joi, 10 aprilie 2008

Program comunitar de actiune pentru mediu amçnat 9 luni



Europarlamentarul PSD Daciana Sarbu, membru al Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a PE (ENVI), a atras atentia miercuri seara ca amanarea cu 9 luni a examinarii intermediare a celui de-al saselea Program comunitar de actiune pentru mediu afecteaza credibilitatea Uniunii Europene.
Afirmatiile doamnei Sarbu au fost facute printr-o declaratie scrisa aferenta dezbaterii din plenul PE legat de "Examinarea intermediara a celui de-al saselea Program comunitar de actiune pentru mediu".




Comunicat de presa

Bruxelles, 10 aprilie

Daciana Sârbu: "Amânarea examinării intermediare a celui de-al şaselea Program comunitar de acţiune pentru mediu afectează credibilitatea UE"



Europarlamentarul PSD Daciana Sârbu, membru al Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a PE (ENVI), a atras atenţia miercuri seara că amânarea cu 9 luni a examinării intermediare a celui de-al şaselea Program comunitar de acţiune pentru mediu afectează credibilitatea Uniunii Europene.

Afirmaţiile doamnei Sârbu au fost făcute printr-o declaraţie scrisă aferentă dezbaterii din plenul PE legat de "Examinarea intermediară a celui de-al şaselea Program comunitar de acţiune pentru mediu".

"Comunicarea Comisiei privind examinarea intermediară a celui de-al şaselea program comunitar de acţiune pentru mediu (PAM) confirmă că schimbările climatice, pierderea biodiversităţii, sănătatea şi utilizarea resurselor reprezintă cele mai presante provocări în domeniul mediului şi de aceea este esenţial ca acest program să devină un instrument important în strategia pentru dezvoltare durabilă a UE", a declarat domana Sârbu, menţionând că "în ciuda acestui lucru, examinarea intermediară a fost amânată cu 9 luni, ceea ce a încetinit progresul privind direcţia în care politica de mediu a UE trebuie îndreptată, în special în ceea ce priveşte politica deşeurilor, a calităţii aerului şi a unei reglementări mai bune care să reducă povara birocratică".

Potrivit eurodeputatei social-democrate, luând în considerare măsurile implementate până acum prin acest program, este puţin probabil ca obiectivele de mediu prioritare să fie atinse până în anul 2012. De exemplu, obiectivul stopării declinului biodiversităţii până în 2010 nu va putea fi atins, iar strategiile propuse pentru protejarea mediului marin şi a solului nu vor da rezultate concrete până în 2012.

"Totodată, măsurile luate pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, precum cele stabilite în Strategia Tematică privind Poluarea Aerului şi obiectivele de reducere a zgomotului ambiental nu sunt suficiente pentru atingerea obiectivelor PAM. Nici rezolvarea problemelor şi reticenţa unor state membre faţă de aplicarea directivelor privind habitatele şi Natura2000 nu sunt abordate în mod corespunzător în comunicarea Comisiei. Odată ce desemnarea siturilor N2000 va fi făcută, este necesar ca obiectivele de conservare să fie formulate, promovate şi monitorizate", a conchis doamna Sârbu